Rosie framför sina tavlor på utställningen i Externs lokaler på Amiralsgatan  i Halmstad 2005.


ROSIE NILSSON

Rosie föddes den 4 juni 1919 på en gård utanför det lilla samhället Killeberg nära Hässleholm. Som äldsta barnet i en syskonskara på fem barn fick hon tidigt ge sig ut och söka arbete.

Hon flyttade hemifrån direkt efter konfirmationen och bodde på olika platser främst i södra   Sverige där hon mestadels tjänstgjorde i olika familjer.
Intresset för matlagning blev med åren allt större och hon utbildar sig till internatföreståndare i Malmö.

 Efter examen flyttar hon 1962 till Halmstad och får anställning på F14. Där arbetar hon i 20 år som husmor fram till pensioneringen 1982. Det var först när Rosie slutade på F14 som hon fick tid och möjlighet att utveckla sitt skapande och göra det hon själv ville.

Hon köper en villa på söder i Halmstad och där skapar hon den trädgård hon alltid velat ha och ägnar sig mycket åt trädgårdsodling.
Och det är nu som hennes konstnärliga skapande tar fart. Hon går kurser och provar på många olika slags hantverk som träsnideri, knyppling, vävning, keramik m m.
Hon börjar studera måleri för Lars Björklund på Halmstads konstskola och fortsätter sedan på Strajas konstskola där hon stannar i nästan ett decennium.

 Det var egentligen hennes bror Rune som ansågs vara  konstnären i familjen men nu sedan hon upptäckt sin förmåga fastnar hon för oljemåleriet som sitt främsta uttryckssätt och under nästan 30 år är hon oerhört produktiv.
Rosie utvecklar sin egen stil där hon ofta i klara färger skildrar människor, djur och natur. Hon dokumenterar också gamla Halmstad i sitt måleri t ex Gerekegården, Gamle Port, S:t Nikolaikyrkan och Norre Katts Park.

1997 är hon med och bildar konstnärsgruppen Extern som har sitt tillhåll i en stor ateljé på söder i Halmstad. Hon har tillsammans med gruppen haft åtskilliga utställningar i Halmstad, Falkenberg och Varberg.
Så här skrev en recensent när Extern hade utställning på Stadshuskuben i Falkenberg i maj 2007:
"Det är en medlem i gruppen som överraskar mest och hon heter Rosie Nilsson. I frisk naivistisk stil tar hon sig an världen med en målarglädje som det fullkomligt lyser om. Komposition och kolorit sitter som en smäck, här finns inga speglingar hit eller dit. Rosie Nilsson kör sitt eget race, och det är ofta när man struntar i traditionerna som det händer något i bilden."

Rosie har också varit representerad på den jurybedömda Vårsalongen i Halmstad.

Men det var först vid 88 års ålder som hon hade sin första och enda separatutställning. 12/4-8/5  2008 visar Rosie på Österskans Café sin stora samling med enbart Halmstadsmotiv.

Senare det året sålde hon sin villa och flyttade till en lägenhet i östra Halmstad.
Då slutade hon också att måla.

Rosie Nilsson avled den 11/1  2013 på äldreboendet i Vallås. Nästan alla hennes verk donerades till avdelningen Klyftehög där Rosie bodde under sitt sista levnadsår.
Där i de allmänna utrymmena på våning två kan man nu se många av hennes verk. Det går bra att besöka avdelningen men först efter att ha bokat en tid hos avdelningsföreståndaren på telefon 035- 138985.
Rosie testamenterade sina tillgångar till bildandet av en stiftelse, Rosie Nilssons Stiftelse, där stiftelsens ändamål ska vara att främja unga konststuderande.
Varje år ska om möjligt ett eller flera stipendier utdelas till en ambitiös och engagerad ung person/ personer med konstnärlig talang som har rötter i Halmstad med omnejd.
 
Gerd Ervelin